Total de visualitzacions de pàgina:

dissabte, 27 d’abril del 2013

ALIMENTACIÓ SALUDABLE


Aquesta notícia respon a la demanda feta a través de l'enquesta inicial que contestaren les famílies de la classe MiniLumiere en relació a "Alimentació saludable"
Si teniu més informació interessant feu- la arribar a la classe per compartir amb la resta...



CONSEJOS PARA UNA ALIMENTACIÓN SALUDABLE

ELS ÀPATS

Pel que fa als àpats diaris, és necesari que, tant en el dinar o menjar com en el sopar es segueixi la següent estrcutura:
  • 1er plat
  • 2on plat
  • guarnició
  • pa
  • postres
  • aigua
Es recomana que els primers plats siguin fets d’arròs, pastes, llegums, patates, verdures i hortalisses (crues o cuites).

Els segons plats es confeccionaran principalment amb el grup dels aliments proteics: carn i embotit, peix i marisc i ous.

Les guarnicions poden ser molt diverses, prioritzant les verdures, les hortalisses i els farinacis (llegums, pasta, patata, arròs).
És aconsellable l’ús d’oli (preferentment d’oliva) en la preparació dels àpats, ja que enriqueix l’alimentació dels infants, tant des del punt de vista nutricional com del sensorial.


En les postres s’hauria de donar prioritat a la fruita fresca, i reservar un dia a la setmana per a les postres làctiques, els dolços o la fruita seca.



També és important que es doni opció a acompanyar els àpats amb pa.




L’aigua ha de ser la beguda principal al llarg del dia, ja que té un important paper regulador dins l’organisme. És recomanable que estigui sempre present en tots els àpats i que sigui fàcilment accessible per a nens i nenes.
A TENIR EN COMPTE:

Evitar els següents hàbits*:
  • Menjar veient la TV.
  • Horaris irregulars al menjar.
  • Abusar del “picoteo” entre hores.
  • Menjar sol.
  • Saltar-se sistemàticament l'esmorzar.
  • Menjar únicament el que li agrada al nen.
  • Dormir poc.
  • Utilitzar el menjar per alleugerir l'avorriment o per superar l'ansietat i la depressió.
També existeixen aliments aconsellables i desaconsellables* :
  • Moderar el consum de greixos, especialment les d'origen animal. Es recomanarà un consum adequat d’ oli de soia, juntament amb una reducció de l'aporti d’embotits, brioixeria, gelats, etc.
  • Moderar el consum de productes rics en sucre com les llaminadures, els dolços i els refrescs. Reduir la sal en els menjars i utilitzar, preferentment, sal iodada.
  • Afavorir el consum d’hidrats de carboni com ara cereals, verdures, fruites i llegums.
  • Es desaconsellen els refrescs ensucrats.
  • S’ha d’afavorir que els nens beguin aigua, tant a taula com al llarg del dia.
*Fonts: Ministeri de Salut i Consum; Unitat de Nutrició de Salut Pública de Bilbao.


b) IMPORTÀNCIA DE FER activitat física.
Tots els nens han de ser actius cada dia. Els nens petits ja ho són, només cal facilitar-los que ho continuïn sent.
En aquestes edats, la família és el principal referent. Divertiu-vos fent exercici tots plegats!
Recomanacions que ha de tenir en compte la família són:


  • Caminar i pujar escales per als desplaçaments diaris.
  • Quan trieu activitats extraescolars, procureu que siguin “físicament actives”, respectant les seves preferències si les tenen. No accepteu excuses per no anar-hi i si finalment l’activitat no agrada, substituïu-la per una altra més satisfactòria.

  • Planificar els caps de setmana, dediqueu un temps a propostes “actives”, com per exemple: passejar, caminar, jugar a pilota, a fet i amagar, anar en bicicleta, buscar bolets o fer algun esport.

  • Limitar el temps que passen davant la TV, consola o altres jocs sedentaris.
Font consultada per extreure la informació: "http://habitsaludablesenfamilia.blogspot.com.es/"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada